
Pungile sunt produse indispensabile pentru noi, ne ajuta la transportul cumparaturilor de la casele de marcat pana acasa. Cu toate acestea imaginea lor a avut mult de suferit, nu din cauza lor, ci mai degraba din cauza unor utilizatori needucati. Acestia aleg sa le arunce unde le este la indemana, pe campuri, in paduri, pe plaja. Aceste lucruri din pacate se intampla si trebuie sa fie drastic sanctionate.
Facem apel la o folosire cu responsabilitate a tuturor obiectelor de unica folosinta. Este esential pastrarea unui mediu curat si de respectarea naturii.
Fie ca vorbim de pungi hartie, pungi din plastic sau pungi din material textil orice obiect aruncat in natura polueaza.
Pungile din hartie sunt in general folosite la cumparaturi mici sau cadouri, la magazine de haine. Ele sunt printre cele mai poluatoare tipuri de sacose, pentru productia lor se folosesc o multime de resurse.
Pungile din plastic fie ca vorbim de pungi tip maieu sau pungi tip banana, au un punct forte ca se pot recicla foarte usor. Cu granula obtinuta din reciclarea lor se poate reintroduce in circuit si se pot fabrica alte sacose.
Pungile biodegradabile si compostabile au un mare avantaj ca se pot descompune in compost in contactul cu apa sau solul. Am putea spune ca sunt pungile oamenilor care nu sunt responsabili, fiind create sa se discompuna in 6-12 luni de cand sunt aruncate.
In magazinele alimentare sunt folosite o multime de articole din plastic, fie ca vorbim de folia baxurilor de apa sau folie stretch. De curand au aparut la vanzare cutii si caserole biodegradabile sau farfurii care sunt din materii prime regenerabile.
Natura trebuie pastrata si nu trebuie sa aibe niciun contact cu astfel de produse. Tine numai de noi cum o pastram si o protejam.
Reciclarea este o mare problema la nivel global, plasticul reciclat ar putea fi refolosit in proportie de 100%.
Raspunsul trebuie sa l avem chiar noi. Daca folosim o singura data punga si suntem o persoana responsabila care o arunca la cosul de gunoi destinat plasticului, atunci raspunsul este punga de plastic. Din gunoi poate ajunge la o statie de reciclat si regranulat iar apoi din nou punga, intr o fabrica de pungi.
Daca suntem o persoana care foloseste o punga de peste 20 de ori, atunci i se potriveste o punga din hartie sau punga din material textil.
Pungile biodegradabile sunt folosite in general o singura data, ele au avantaj ca se pot recicla la fel ca pungile din plastic. Fiind 100% biodegradabile si compostabile sunt transformate in compost. Sunt de 2 tipuri home compost sau industrial compost. Diferenta dintre cele 2 tipuri de granula biodegradabila este data de locul unde se poate transforma in comost.
Concluzia este ca orice am alege intre pungi plastic, pungi hartie, pungi biodegradabile sau pungi textile sau chiar pungi ziplock important este comportamentul consumatorului. Ambalajele trebuie sa ajunga la gunoiul selectat in functie de categoria pubelelor de gunoi.